Azi vom prepara unul dintre cele mai populare si mai indragite feluri de mancare chinezesti: Pui cu Alune. Aceasta reteta provine din zona Sichuan, insa de-a lungul timpului a fost preluata si adaptata in toate provinciile Chinei. Mancarea in sine reprezinta o combinatie neobisnuita de ingrediente: carne de pui, alune si ardei iute. Pe langa acestea se presara numeroase alte legume si condimente savuroase care completeaza gustul inedit al acestui preparat chinezesc.
Pentru a gati Pui cu Alune avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 g piept de pui
-o cana de alune neprajite
-6 ardei iuti rosii uscati
-2 fire de ceapa verde
-4 catei de usturoi
-o bucata mica de ghimbir proaspat
Pentru prepararea marinadei:
-2 lingurite sos de soia
-1 lingurita apa rece
-1 lingurita vin de orez
-1 lingurita amidon de porumb
-1 lingurita ulei de susan
Pentru prepararea sosului:
-2 lingurite sos de soia
-2 lingurite apa rece
-1 lingurita vin de orez
-1 lingurita amidon de porumb
-1 lingurita ulei de susan
-1 lingurita zahar
-sare si piper
Preparare:
Mai intai se prepara marinada intr-un bol adaugandu-se sosul de soia, apa rece, vinul de orez, amidonul de porumb si sosul de susan. Dupa care se amesteca si se lasa deoparte.
Se taie carnea de pui in bucatele mici, se pune intr-un castron si se toarna marinada peste ea. Amestecam cubuletele de pui cu acest sos si bagam castronul in frigider pentru aproximativ 30 de minute, timp in care carnea se va fragezi si va capata o aroma deosebita.
Ghimbirul si usturoiul se piseaza, iar DOAR partea alba a celor doua fire de ceapa se taie rondele. Partea verde se dauga in mancare numai spre sfarsit.
Se prepara sosul amestecand intr-un bol: sosul de soia, apa rece, vinul de orez, amidonul de porumb, uleiul de susan, zaharul, sarea si piperul. Se lasa deoparte.
Separat se toarna trei linguri de ulei vegetal intr-o tigaie, se lasa la incins si se adauga cubuletele de carne de pui. La flacara mare se prajeste carnea amestecandu-se bine in ea, pentru aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se lasa deoparte.
Alunele se vor praji intr-o tigaie mica cu doar o lingurita de ulei de susan. Se vor lasa numai cateva secunde, cat sa prinda un miros imbietor. Dupa care se pun si acestea deoparte.
Intr-o tigaie Wok se toarna 2 lingurite de ulei de susan care se lasa sa se incinga bine de tot, avand grija sa nu se arda. Adaugam ardeiul rosu iute taiat si il prajim pana capata o culoare maronie. Apoi sa adauga rondelele albe de ceapa, usturoiul si ghimbirul pisat si se lasa totul la calit pana se inmoaie. Se adauga si carnea de pui, alunele si sosul preparat in prealabil. Se amesteca continuu in ingrediente pana ce acestea se prajesc bine, iar sosul incepe sa se ingroase.
Dupa ce se opreste focul, se adauga si partea verde a celor doua fire de ceapa taiate rondele pentru a crea un contrast delicios.
Puiul cu Alune este o reteta chinezeasca foarte iute ce se poate servi cu orez simplu sau cu taitei de orez. Savuroasa in oricare dintre aceste doua prezentari.