Chinezii sunt vestiti pentru gustul mancarii lor, insa din multitudinea de mancaruri delicioase pe care le gasim in bogata bucatarie chinezeasca, una se remarca prin aroma si textura sa aparte: Pachetelele de Primavara. Daca aceste aperitive se numara printre preferatele tale atunci cu siguranta vei fi incantat sa afli reteta lor!
Pentru a prepara Pachetele de Primavara cu legume avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 15 foi din faina de orez sau foi subtiri de placinta (phyllo dough)
– 2 morcovi de marime potrivita
– un ardei gras rosu mare
– 3 cani de varza
– 2 fire de ceapa verde
– 4 linguri de fasole muguri
– 100g taietei subtiri de orez
– un ou
– ½ lingurita ghimbir uscat
– 2 linguri sos de soia
– 2 linguri sos de stridii
– 2 linguri zahar
– ulei vegetal
Preparare:
Pentru inceput se vor marunti legumele: morcovii se dau pe razatoare, firele de ceapa se toaca marunt, ardeiul gras rosu se taie in felii subtiri, iar varza se toaca marunt.
Se pun taiteii subtiri din faina de orez la inmuiat in apa fierbite pentru aproximativ 5 minute.
Se toarna trei linguri de ulei vegetal in tigaia Wok, se adauga ceapa si se lasa pe foc pana devine aurie, dupa care se adauga, treptat, si restul legumelor: varza, morcovul si ardeiul gras. Se amesteca continuu si se lasa compozitia pe foc pana se calesc toate legumele. Acum se pot adauga si mugurii de fasole, si se prajesc impreuna cu celelalte ingrediente.
Urmeaza condimentarea amestecului nostru cu sos de soia, sos de stridii, ghimbir, zahar, sare si piper.
La final se adauga in Wok taieteii de orez deja inmuiati in apa si se amesteca bine in intreaga compozitie pana ce gusturile si texturile se intrepatrund.
Umplutura obtinuta se lasa la racit.
Daca aveti foi de orez atunci va trebui sa scufundati fiecare foaie intr-un bol cu apa fierbinte pentru numai o secunda, inainte de a incepe umplerea si rularea pachetelelor de primavara. Daca nu ati gasit in comert foi de orez atunci puteti folosi foi subtiri de placinta (phyllo dough) care se vor taia in patratele mici cu latura de 10-15 cm.
Se va folosi o pensula de bucatarie pentru a unge cu albus de ou toate laturile patratului, iar pe un colt se adauga o lingurita din legumele prajite. Se va rula foaia foarte strans in jurul umpluturii pana la jumatate. Apoi se vor indoi marginile din stanga si din dreapta spre interior obtinand o forma de plic. Continuam sa rulam foia strans pana ce obtinem pachetelul de primavara.
Pachetelele obtinute se vor aseza pe un platou cu inchizatura in jos pentru a evita desfacerea lor, iar daca este necesar se va unge deschizatura cu albus de ou pentru ca acestea sa nu se desfaca la prajit.
Cand s-au format toate pachetelele de primavara, se adauga ulei intr-o tigaie intinsa si se prajesc pe rand. Se scot si se aseaza pe servetele de hartie pentru a elimina excesul de ulei.
Aceste mici aperitive chinezesti sunt sufletul oricarei petreceri, servindu-se intotdeauna calde alaturi de sos picant sau dulce. Prietenii si familia le vor adora…pana la ultima firimitura!
P.S. Foi de pachetele se gasesc la Dragonul Rosu. Iata si poza