Furnici in Copac

Furnici in Copac este o binecunoscuta reteta chinezeasca care in timp a reusit sa cucereasca papilele gustative a milioane de gurmanzi de pe intreg mapamondul. Trebuie sa recunoastem ca denumirea sa pitoreasca reuseste sa acapareze atentia oricui, chiar si pe a celor care nu sunt tocmai fani ai preparatelor asiatice.  Insa, oricine a incercat aceasta reteta inedita stie ca adevaratul sau secret consta in gustul bun, in complexitatea ingredientelor si in maiestria condimentelor folosite.

Numele sau iesit din comun este doar un mod de a descrie cat mai detaliat estetica acestei mancari. Un bol de furnici in copac este de fapt o bogatie de bucatele de carne marunt tocate precum si numeroase boabe de porumb dulce care se intrepatrund cu pastele subtiri si aramii. Nu trebuie sa ai foarte multa imaginatie pentru a vedea asemanarea cu niste furnicute care par a se catara pe crengile firave ale unui coac. Exotica si creativa, aceasta reteta este pur si simplu delicioasa!

poza cu furnici in copac de culoare maro

Reteta originala, asa cum se gatea ea cu generatii in urma in provincia chinezeasca Sichuan, consta in carne tocata si inabusita peste care se toarna taiteii subtiri. Alte ingrediente care se foloseau pentru a imbogati aroma acestui preparat sunt: praz, otet chinezesc, sos de soia, ulei vegetal, ulei de susan, usturoi, ghimber si chilli.

Si totusi, cum se gatesc Furnicile in Copac? Ce anume ii confera unicitate acestui preparat? Pentru reusita sa, trebuie urmate urmatoarele instructiuni: Se incepe prin realizarea simpaticelor furnicute lasand carnea la marinat la temperatura camerei pentru o scurta perioada de timp. Concomitent se pun si taiteii la inmuiat (se poate lua de la magazinul din Dragonul Rosu). Intr-o tigaie wok, se toarna ulei si se lasa la incins pana aproape incepe sa se arda. Prazul, usturoiul si ghimbirul se prajesc in uleiul incins dupa care se adauga si carnea marinata. Se mai amesteca ingredientele de cateva ori, dupa care se toarna si taiteii inmuiati pentru a definitiva atat gustul, cat si aspectul unic al Furnicilor in Copac.

vermicelli pentru furnici

Desigur, datorita migrarii acestei retete asiatice si spre alte continente au aparut inevitabil si diferite variatiuni atat in ingredientele folosite, cat si in modul de gatire al acestora. La noi in tara veti intalni Furnici in Copac cu porumb dulce, seminte de susan si chiar morcovi. Unele restaurante evita inmuierea taiteilor si prefera sa-i prajeasca direct pentru a adauga o textura aparte mancarii. La contactul cu uleiul incins acestia se umfla numaidecat, se scot din tigaie si se lasa la scurs pe un servet de hartie, iar la final se amesteca cu restul ingredientelor pentru a se intrepatrunde aromele.

Eu, unul, ador Furnicile in Copac si le ador datorita gustului sau picant perfect temperat de dulceata boabelor de porumb si a fasiilor de morcov. Aroma sa este superioara oricarei alte variante ale acestei celebre retete pe care eu am incercat-o. Bineinteles, daca preferi ca preparatul sa nu fie atat de iute atunci poti cere acest lucru atunci cand il comanzi sau daca esti adeptul retetei traditionale atunci poti solicita sa nu se adauge porumb. Totul depinde de preferitele si gusturile tale, insa de un lucru poti sa fii sigur: te vei indragosti iremediabil de savoarea delicioasa a Furnicilor in Copac.

Scrie Parere

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *