Orezul si Mancarea Chinezeasca
In bucataria chinezeasca orezul este de nelipsit de la fiecare masa, chiar si de la micul dejun, iar in medie poporul chinez este unul slab, daca nu chiar foarte slab. Acest lucru se datoreaza strict unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Mancarea lor clasica este reprezentata de o portie de orez servita alaturi de un preparat pe baza de legume si carne slaba, gatit la foc iute in numai cateva minute. Prin urmare, aportul de vitamine, fibre, fier, potasiu si minerale este mai ridicat, in timp ce aportul de grasimi saturate este unul foarte scazut.
Desi exista multe tipuri de orez, cel alb ramane cel mai des folosit orez de pe intreg globul. Indiferent de specificul sau culinar, de variatiunile existente sau de exotismul condimentelor unei anumite tari, cu siguranta in bucataria sa se foloseste preponderent orezul alb. Din fericire, chiar daca bobul de orez pe care noi il cumparam din comert rezulta in urma unui proces de rafinare care indeparteaza o mare parte a proprietatilor sale nutritionale unice, tot mai pastreaza multi dintre nutrientii si beneficiile sale incontestabile asupra dietei si sanatatii noastre.
In bucataria chinezeasca folosirea orezului la fiecare masa a survenit natural. Orezul fiind o mare parte a productiei agricole din China, un aliment omniprezent in fiecare casa si totodata versatil si satios, nu avea cum sa nu ajunga atat de popular si de apreciat in toata lumea. Din fericire, pe langa versatilitatea si usurinta sa de preparare, acesta are si beneficii nutritionale extrem de valoroase .
Sursa de energie. Toate activitatile pe care le initiem necesita energie. Carbohidratii sunt cea mai buna sursa de energie pentru organismul nostru, iar orezul abunda in carbohidrati. Daca sariti peste aceasts componenta importanta a dietei voastre atunci va veti simti obositi si secati de energie.
Favorizeaza dezvoltarea musculaturii. Orezul alb contine aminoacizi importanti, iar atunci cand acesta este servit alaturi de un preparat pe baza de carne, dieta este completa din punctul de vedere al necesarului pentru dezvoltarea musculaturii. Din acest motiv, orezul alb este o alegere buna pentru vegetarienii care cauta sa-si imbunatateasca forma fizica.
Trateaza si previne disconfortul gastro-intestinal. Datorita continutului scazut de fibre, orezul alb este benefic pentru cei care sufera de colici, greturi sau alte afectiuni ale sistemului gastro-intestinal.
Alte beneficii. Continutul sau de proteine este important pentru dezvoltarea si mentinerea masei musculare.Continutul de magneziu ajuta la intarirea sistemului imunitar. Vitamina B1 optimizeaza procesele cognitive. Continutul scazut de sodiu transforma orezul alb intr-o alegere optima pentru cei care au o presiune arteriala ridicata sau probleme cu rinichii.
Contrar parerilor negative la adresa carbohidratilor, orezul alb ramane un aliment de baza pentru mai bine de jumatate din populatia planetei. Nu orezul este cel care dauneaza sanatatii noastre ci mai degraba modul in care acesta se prepara sau ceea ce se serveste alaturi de el. Incontestabil, orezul alb este in realitate bogat de nutrienti esentiali si are avantaje superioare asupra sanatatii noastre comparativ cu alti carbohidrati.